A kakaó növeli az endorfin szintet. Az endorfinok, amelyeket az egyszerűség kedvéért boldogsag hormonoknak neveznek, olyan neurotranszmitterek, amelyek a boldogság és jóllét érzéséért felelősek. Ezek a vegyületek a testben termelődnek, és szerepet játszanak a fájdalomcsillapításban, a stresszkezelésben és a hangulat javításában.
A kakaóban található vegyületek között számos olyan anyag van, amelyek pozitív hatással lehetnek az agyra és az érzelmi jólétre. Néhány ilyen vegyület közé tartozik a teobromin, a feniletilamin és a szerotonin. Ezek a vegyületek, különféle módon, hozzájárulhatnak az endorfinok felszabadulásához, vagy közvetlenül befolyásolhatják az agyi kémiai egyensúlyt.
A kakaó jellegezetes vegyületei:
- Teobromin: A kakaóban található teobromin egy alkaloid, amely stimulálhatja az idegrendszert. Ez a stimuláció növelheti az endorfinok felszabadulását, ami jó közérzetet és boldogságot eredményezhet.
- Feniletilamin: Ez egy másik vegyület a kakaóban, amely hatással lehet az agyra és az érzelmi állapotra. A feniletilamin néhány esetben az endorfinok felszabadulásához is hozzájárulhat.
- Szerotonin: A kakaóban található a szerotonin előanyaga, így a kakaó fogyasztás növelheti a szerotonin szintjét az agyban. A szerotonin az öröm és boldogság érzéseivel társul.
Fontos megjegyezni, hogy bár a kakaóban található vegyületek hozzájárulhatnak a jó közérzethez, és az agy pozitív kémiai változásaihoz, ezek a hatások egyénenként változhatnak. A kakaófogyasztás hatása az egyéni toleranciától, az adagoktól és sok egyéb egyedi tényezőtől függ.
Mindemellett a kakaó vagy csokoládéfogyasztás önmagában természetesen nem pótolhatja az endorfinok felszabadulását, vannak olyan tevékenységek, mint a testmozgás, a nevetés, a szociális kapcsolatok, amelyek szintén boldogságforrások.
A kakaó bioaktív vegyületekben, köztük az antioxidánsokban (polifenolok, tokoferolok) is gazdag. A kakaó antioxidánsai gátolhatják vagy késleltethetik a sejtkárosodást, védelmet nyújtanak a betegségek, köztük a szívkoszorúér-betegségek, a rák vagy a neurodegeneratív rendellenességek ellen, ezért a kakaóban gazdag étrend jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a neurodegeneratív betegségek kockázati tényezőire.
A kakaó tápanyagban gazdag, beleértve a kalciumot, a magnéziumot és a káliumot, a folsavat, B2- és B6-vitaminokat.
A trüffelkészítés alapjai
Most térjünk vissza a trüffelhez, és nézzük meg, hogy mik a trüffel készítésének általános lépései.
- Alap elkészítése:
- A töltelékhez a csokoládét tejszínben vagy vajban felolvasztják. Az így kapott masszához ízlés szerint hozzáadhatnak kakaóport, likőrt vagy más ízesítőket.
- Hűtés:
- A tölteléket hűtőbe teszik, hogy kicsit megdermedjen. Ezzel könnyebb lesz a golyók formázása.
- Golyók készítése:
- A gyurma szerűen dermedt töltelékből golyókat formálnak, amelyek mérete egy harapásnyi.
- Csokoládéba mártás:
- A golyókat felhevített csokoládéba mártják úgy, hogy azokat teljesen bevonja a csokoládé külső rétege.
- Díszítés (opcionális):
- A trüffelek díszítését végezhetik kakaóporral, őrölt dióval, vagy akár egy kis csokoládé dísszel is.
Gyógynövényes trüffel készítése
A következő recept alapján készült trüffel viszonylag alacsony cukortartalmú, és több fűszernövényt is beépít. Valójában nagyon sok lehetőség kínálkozik saját gyógynövényes trüffel elkészítésére.
Egy trüffel recept a sok lehetőség közül:
Hozzávalók:
10 dkg 100%-os kakaó és 10 dkg keserű csoki
2 dl tejszín
2 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál porított fahéj
1/2 teáskanál porított szerecsendió
Kakaópor és porított rózsaszirom a hempergetéshez
Kezdd azzal, hogy a csokoládét borsó nagyságú darabokra törve vagy lereszelve (nagy lyukú reszelőn) beleteszed egy közepes méretű tálba a vaníliával, a porított fahéjjal és a szerecsendióval együtt.
A tejszínt óvatosan forrald fel, és azonnal öntsd a tálba
Hagyd állni egy percig, majd habverővel addig keverd, amíg a csokoládé fel nem olvad és sima állagú nem lesz.
A masszát félkemény állagúra hűtsd. Tedd hűtőbe, és gyakran ellenőrizd. Ha már kissé megdermedt, formálj belőle golyót, amely elég kemény ahhoz, hogy szétesés nélkül guruljon.
A kész golyókat forgasd az alábbi keverékbe:
Fahéjjal kevert kakaópor; porított rózsaszirom
Variációk
A hempergetéshez sok porított fűszernövényt használhatsz. A porított gyömbér, porított cayenne, és porított szárított rózsaszirom csak néhány ötlet.
A tejszínt is ízesítheted pl. két teáskanál levendulával, a tejszínt ez után le kell szűrni, és újra melegítés után folytathatod a trüffelkészítést a receptben leírtak szerint.
A csokoládé trüffel készítésének lehetőségei szinte végtelenek, és a kreativitásnak szinte nincs határa. Különféle csokoládékombinációkkal, töltelékekkel és díszítésekkel készíthető, így mindig lehet új és izgalmas ízeket felfedezni. A csokoládé trüffel kiváló ajándék lehet, valamint elegáns desszertként is szolgálhat ünnepi alkalmakkor.
Vigyél a téli mindennapok szürkeségébe egy kis vidámságot csoki trüffellel. Hogy miért? Mert megérdemled!